Značaj i odabir zaštitnih rukavica

Ruke su u većini radnih zadataka naš najvažniji alat u radu i često nismo ni svjesni da brojni poslovi bez upotrebe ruku ne bi bili mogući ili bi bili veoma otežani.

Bez adekvatne zaštite može doći do povrede ruku ili trajnih ozlijeda. Bitno je napomjenuti da nije dovoljno samo nositi bilo koje zaštitne rukavice, već odabrati one koje će zaštititi na pravi način – u zavisnosti od vrste posla i uslova rada. U današnje vrijeme tehnologija izrade zaštitnih rukavica napredovala je do tog nivoa da je moguće pronaći rukavice za svaku vrstu rizika u radu.

Koje su to opasnosti od kojih čuvaju zaštitne rukavice?

1. U mnogim poslovima uobičajene su opasnosti od posekotina, uboda i ogrebotina. Zato gdje god da su izraženi ovi rizici, rukavice moraju štititi ruke od abrazivnih površina, drveta i metala, povreda prosjecanjem i grebanjem, a u isto vrijeme obezbjediti radniku visok nivo spretnosti i udobnosti pri radu. Tipični materijali rukavica za zaštitu od posekotina i prosjecanja su staklena vlakna, HPPE (polietilen visokih performansi), čvrsti pamučni kanvas, najlon, spandeks i drugi sintetički materijali. Ovakve rukavice protiv prosjecanja uglavnom su močene u određenu vrstu materijala – lateks, nitril, poliuretan.

2. Opasnost od povrede nastale udarcem. Ukoliko posao podrazumeva korišćenje čekića i sličnih alata, ili podizanje teških predmeta, potrebno je koristiti rukavice koje štite od udaraca. Ove rukavice imaju specijalna ojačanja na delovima koji su najizloženiji udarcima – nadlanici, prstima, kao i dijelu izmjeđu palca i kažiprsta. Ova ojačanja apsorbuju silu udara i šire je na veću površinu, čime se sam udarac ublažava.

3. Hemijske i biološke opasnosti. Pri radu sa hemikalijama i biološkim opasnostima, dovoljan je jedan dodir da se prouzrokuju opekotine ili infekcija. Zato je potrebno da hemijske rukavice pružaju pouzdan zaštitni omotač oko ruke. Standardni materijali rukavica za zaštitu od hemikalija su butil guma, neopren, nitril, lateks i PVC. Prilikom izbora hemijske rukavice važno je poznavati hemijski list supstanci sa kojima se dolazi u kontakt, kako bi se obezbjedila pravilna zaštita.

4. Opasnost od strujnog udara. Posebna vrsta zaštitnih rukavica potrebna je električarima, a napravljene su od materijala koji pruža zaštitu od strujnog udara i ostalih rizika pri ovim radnim zadacima. Imajući u vidu da je u pitanju lična zaštitna oprema kategorije III, prati ih izuzetno stroga regulativa koja se tiče proizvodnje, skladištenja, čišćenja i kontrole prije upotrebe. Strujom se ne smije igrati i zaštita je na prvom mestu.

5. Toplotni rizici. Opasnost od opekotina prisutna je u mnogim procesima kao što su zavarivanje, proizvodnja stakla, rad u petrohemijskoj industriji i proizvodnji prirodnog gasa. Zaštitne rukavice namjenjene za ove rizike napravljene su od materijala koji služi kao barijera između visokih temperatura i ruke. Zavisno od vrste toplote (suva, vlažna, termička, okolna) i drugih faktora u radu, za ovu vrstu rukavica koriste se materijali kao što su puna i špalt goveđa koža, aramid (najotporniji materijal na toplotu), aluminijum, a često su šivene kevlarskim koncem (negoreća, izuzetno izdržljiva nit).

6. Ekstremno niske temperature. Ukoliko se rad vrši u veoma hladnom spoljnom okruženju ili u hladnjačama potrebna je termička barijera na rukama, kako bi se održala tjelesna temperatura. Zaštita od ekstremne hladnoće jednako je važna kao i zaštita od ekstremne toplote. Duže izlaganje niskim temperaturama može dovesti do trajnih oštećenja kože i mišićnog tkiva. Za ovu vrstu rukavica koriste se specijalne zimske postave (poput 3M Thinsulate®).

7. Dugotrajne vibracije. Često izlaganje trajnim vibracijama može ozbiljno oštetiti nervne završetke, krvne sudove, prouzrokovati dugotrajnu bol u zglobovima i mišićima. Kako bi se radnici zaštitili od ovih neželjenih efekata, potrebno je koristiti antivibracione rukavice. Uprkos uvjerenju da su potrebne samo pri rukovanju motornim testerama i pneumatskim bušilicama, antivibracione rukavice neophodne su i pri upotrebi ostalih bušilica i brusilica.

Kako odabrati odgovarajući tip zaštitnih rukavica?

Kao i kod ostalih kategorija lične zaštitne opreme, tako i u izboru rukavica potrebno je voditi se propisima koji definišu rizike, a u skladu sa time i odgovarajuću zaštitu. Pored toga, važno je da i radnici budu upoznati sa kriterijumima izbora adekvatnih zaštitnih rukavica.

1. Prvo je važno kreiranje preciznog opisa svakodnevnog rada i specifičnosti zaduženja.

2. Prepoznajte sve opasnosti sa kojima radnik dolazi u kontakt, kao što su hemikalije, biološke opasnosti, ekstremne temperature, vatra, moguće posekotine i druge fizičke opasnosti.

3. Odredite nivo fleksibilnosti i osetljivosti na dodir, koji su potrebni za sigurno i efikasno obavljanje radnih zadataka. Na taj način ćete izabrati adekvatnu debljinu rukavice, odnosno materijal nanosa na močenim rukavicama.

4. Uzmite u obzir vrstu kontakta sa opasnostima u poslu – povremeni kontakt, prskanje, kontinuirano uranjanje. Ovo će odrediti dužinu i debljinu rukavice, kao i to da li je potrebna rukavica sa ili bez postave.

5. Pobrinite se da rukavice koje nabavljate budu sertifikovane i propisno označene.

6. Razmislite o svim postupcima dekontaminacije i čišćenja rukavica kojih je neophodno pridržavati se nakon rada. Da li se rukavice nakon upotrebe moraju očistiti i na koji način, takođe je jedan o važnih faktora pri njihovoj upotrebi.

 

Zaključak

Ruke su najvažniji alat, a ujedno i najizloženije rizicima pri obavljanju radnih zadataka. Kako bi radnici bili zaštićeni, a posao efikasno završen, važno je jasno definisati vrstu posla i opasnosti sa kojima se suočavaju. Kada su rukavice pravilno odabrane, održavane i upotrebljene, može se spriječiti da dođe do radnih povreda i oboljenja u datom radnom okruženju. Na taj način, rukavice ne samo što štite radnike, već doprinose i produktivnosti i profitabilnosti poslovanja.

Mi smo se pobrinuli da imamo širok izbor zaštitnih rukavica koje mogu da odgovore na potrebe svakog radnog mjesta. Kompletnu ponudu možete pogledati OVDJE.